Så laddar Göteborg för en ny seger

En regnig morgon i maj 2015 vann IFK Göteborg 10MILA.

Den första svenska herrsegern på tio år och första gången som ett lag från svenska västkusten vann denna klassiska tävling.

Nu laddar IFK Göteborg för en ny seger och några månader innan det smäller på Lugnets VM-arena i Falun rapporterar Fredrik Löwegren, coach i IFK Göteborg:

– Vi är laddade för att ta en ny seger. På flera sätt kan det bli enklare att vinna igen.

 

Nu är det säkert många elitorienterare som tänder till lite extra och kommer att köra extra hårt i morgondagen träning när de läser detta. Men Fredrik Löwegren förklarar:

– Vi hade försökt vinna 10MILA så många gånger tidigare. Fjolårets seger var som att spränga en mental barriär. Det var ett bevis för att vi verkligen skulle kunna vinna. Därför känns det som att har vi gjort det en gång ska vi kunna göra det igen. Jag tror faktiskt det är enklare att vinna den andra än första gången.

Fredrik Löwgrens optimistiska kommentar får en extra tyngd av det faktum att Göteborg kan komma med ett ännu starkare lag till årets 10MILA. Klubben har nämligen inte förlorat någon löpare men har killar i full träning som inte kunde spinga i fjol.

Fredrik Löwegren berättar att IFK Göteborg inte har lämnat något åt slumpen när det gäller förberedelserna inför årets 10MILA. Ett viktigt inslag var höstens träningsläger i Falun. Ett lärorikt läger – främst för lagets yngre löpare.

– Den hårda terrängen är inget som oroar oss. Vi från Göteborg är van vid kuperad terräng. Däremot var det viktigare för flera av killarna att träna teknik i typisk dalaterräng. Det gäller att kunna orientera snabbt i natten när det handlar om detaljfattiga sluttningar i bitvis stenig terräng, säger Löwegren och fortsätter:

– Fjolårets seger gör att vi känner en ovanlig stor trygghet i förberedelserna. Det är viktigt för oss.

Han berättar också att 10MILA-segern betytt mer för klubben än enbart en satsning på en repris i Falun.

– Segern uppmärksammandes i Göteborg vilket bland har underlättat vårt sponsorarbete. I Göteborg är det nämligen inte lätt för en orienteringsklubb att hitta sponsorer.

– Dessutom har vår seger i 10MILA bidragit till att höja intresset för 10MILA nästa år som ju avgörs i Göteborg

Entries 2024

Total Entries863
Herrkavlen314
Damkavlen275
Ungdomskavlen274
Sweden593
Finland121
Norge108
Denmark15
Czech Republic13
Belgien3
Latvia3
Bulgaria2
Lithuania1
Kroatien1
France1
Storbritannien1
Switzerland1