Många fördelar för Domnarvet

I fjol vann Domnarvets damer 10Mila.

Nu siktar klubben på en upprepning när tävlingen avgörs hemma i Dalarna.

– Vi har en bra chans. Truppen är den samma jämfört med i fjol. Dessutom ser vi många fördelar för oss när 10MILA går i Falun. Vi slipper planeringen med logistiken, kan sova hemma och är vana vid att springa i dalaterrängen, säger lagets stora profil Karolina A Höjsgaard.

 

På senare är Domnarvets GoIF är en av 10MILA-historiens mest framgångsrika klubbar med segrar åren 2000, 2005, 2013 och 2015. Karolina A Höjsgaard har varit med i laget alla gånger.

– I fjol var det riktigt spännande på sista sträckan. Därför var det en otroligt skön känsla när vår sluttjej Emma Johansson kom först fram ur skogsbrynet och in på upploppet, säger Karolina A Höjsgaard.

Faktum är att 10MILA-segern var bara en i raden av meriterande segrar för Domnarvet under fjolåret. Segersviten började egentligen redan hösten 2014 när Domnarvet vann SM-stafetten. Den segern följdes upp med förstaplatser på10MILA och i Jukola. Egentligen är det överraskande att Domnarvet inte utsågs till "Årets lag 2015" inom svensk orientering. Den utnämningen fick IFK Göteborg.

Varför är då Domnarvet så bra?

– Naturligtvis har vi bra löpare. Men vår sammanhållning betyder mycket. Vi är ett gäng kompisar där alla känner sig trygga. Vi vågar misslyckas för att lyckas. Detta brukar vi prata igenom innan stafetterna, säger Karolina A Höjsgaard.

Hon berättar att det uppstått en speciell känsla i klubben när 10MILA nu ska avgöras i på Lugnets VM-arena.

– Först satte vi oss ner och verkligen resonerade om det var rätt av oss att ställa upp eftersom tävlingen går så nära oss. Men alla kom överens om att springa eftersom ingen av oss har större lokalkändisar på Lugnet än andra.

Det beslutet resulterade i ett uppsving för verksamheten i Domnarvet. För första gången på många år kommer Domnarvet att ställa upp med ett herrlag. Dessutom är det fler damer än vanligt som tränar i vinter med sikte på 10MILA. Domnarvet kommer inte bara med ett bra topplag på damsidan, utan också med fler damlag än vanligt. Nu finns också planer på att ställa upp med ett damlag i nattens 10MILA-kavle.

Karolina A Höjsgaard berättar att alltfler pratar 10MILA i klubben.

– Samtidigt ska det bli kul att uppleva ett 10MILA med den arenaansvarig som finns på Lugnet.

Hon erkänner också att Domnarvet nu har en stor terrängfördel:

– Vi har inte behövt något speciellt 10MILA-läger utanför Falun eftersom vi hela tiden tränar i den terräng som finns på de officiella träningskartorna. Det är en stor fördel. Vi kommer också med ett minst lika starkt lag som i fjol, säger Karolina A Höjsgaard, som siktar på en plats i förstalaget.

Entries 2024

Total Entries414
Herrkavlen161
Damkavlen136
Ungdomskavlen117
Sweden294
Norge53
Finland44
Denmark11
Belgien2
Bulgaria2
Czech Republic2
Lithuania1
Kroatien1
Latvia1
France1
Storbritannien1
Switzerland1